Ætsning af metalskilte

Da jeg er ved at opgradere et startset-lokomotiv til noget der ser lidt mindre legetøjsagtigt ud, havde jeg brug for et par nummerskilte der er i relief, og ikke bare er trykt på.

Efter at have set flere videoer igennem på YouTube, fandt jeg en nem metode som ikke indebærer brug af farlige kemikalier. Saltvand og jævnstrøm kan gøre det!

Tag et syltetøjsglas og fyld det med demineraliseret vand, tilsæt salt (uden tilsætningsstoffer) til vandet er mættet og ikke kan optage mere salt.

Som strømkilde kan bruges et 9V batteri, men det er mere effektivt hvis man finder en 12V adapter, f.eks fra en gammel juletræskæde. Det går væsentligt hurtigere og er også både lettere og billigere end at købe eller oplade batterier hele tiden.

I den ene side af glasset hænger man det emne som skal ætses, så det er dækket af saltvand og forbinder det til + på strømkilden. I den anden side af glasset hænger man et stykke messing, som er lidt større end det der skal ætses, og forbinder det til minus på strømkilden. Når strømmen sluttes afgiver emnet forbundet med +, materiale over mod minussiden, men for at hele emnet ikke skal forsvinde, masker man det af som man vil beholde (f.eks bogstaver og tal)

Under link-seksionen er der henvisninger til det software jeg har brugt og skærepoltteren.

Først har jeg tegnet motivet i et vektor tegneprogram (InkScape) og derefter importeret det til skæreplotterens software (Cricut Design Space) for at kunne skære det ud.

Først har jeg tegnet motivet i et vektor tegneprogram (InkScape) og derefter importeret det til skæreplotterens software (Cricut Design Space) for at kunne skære det ud.

Jeg bruger en skæreplotter til at skære 5-tallet og rammen ud i selvklæbende folie. Hvis man ikke har adgang til en skæreplotter, kan man købe færdige foliebogstaver og tal eller skære motiverne på fri hånd.

Sådan er resultatet når skæreplotteren har gjort sit arbejde.

Sådan er resultatet når skæreplotteren har gjort sit arbejde.

Når man har pillet det overflødige folie af og kun har motivet tilbage på bærepapiret, er det klar til at blive overført til det metalstykke der skal ætses.

Når man har pillet det overflødige folie af og kun har motivet tilbage på baggrundspapiret, er det klar til at blive overført til det metalstykke der skal ætses.

Efter at have slebet kobberblikket og affedtet det med fortynder, er folien her påsat. Folien er overført fra baggrundspapiret ved hjælp af et stykke tape. Jeg fik ikke lige taget et billede af det, men metoden kan også ses under "Projekter" = "Stationsbygning"

Efter at have slebet kobberblikket og affedtet det med fortynder, er folien her påsat. Folien er overført fra baggrundspapiret ved hjælp af et stykke tape. Jeg fik ikke lige taget et billede af det, men metoden kan også ses under:  “Projekter” – “Stationsbygning” side 2

Herefter tapes en ledning fast på bagsiden af emnet

Herefter tapes en ledning fast på bagsiden af emnet. Det er vigtigt at der er god forbindelse mellem ledningen og metallet.

Sørg for at hele bagsiden er dækket så emnet ikke bliver ætset fra begge sider.

Sørg for at hele bagsiden er dækket så emnet ikke bliver ætset fra begge sider.

Så er emnet klar til at komme ned i glasset med saltvand. Den anden ende af ledningen er også blevet afisoleret så strømmen her kan forbindes med et krokodillenæb.

Så er emnet klar til at komme ned i glasset med saltvand.
Den anden ende af ledningen er også blevet afisoleret så strømmen her kan forbindes med et krokodillenæb.

Her ses hele opstillingen med "5-tallet" til høje, tilsluttet + og messingpladen til venstre tilsluttet -

Her ses hele opstillingen med “5-tallet” til høje, tilsluttet +
og messingpladen til venstre tilsluttet –

Hvis + og – er tilsluttet rigtigt, bobler det tydeligt omkring messingpladen.

I eksemplet her er der brugt en kobberplade, som blev ætset i 40 min. Jeg har også lavet det samme skilt i messing, og det skulle ætses i 80 min. for at nå samme resultat. Kig til det en gang imellem og børst overfladen af med en blød pensel, så du kan se hvor dybt det er ætset. Tiderne er kun vejledende.

Den lille kobberplade er nu ætset færdig og man kan tydeligt se hvor folien har beskyttet metallet fra at blive angrebet.

Den lille kobberplade er nu ætset færdig og man kan tydeligt se hvor folien har beskyttet metallet fra at blive angrebet.

Den ætsede fordybning har her fået rød maling og det begynder at ligne et skilt. Det gør ikke noget at der kommer lidt maling på toppene, det kan være svært at undgå, det er nemt at slibe af når malingen er tør. Nu skal det overflødige metal rundt om rammen bare klippes/files væk, så kun selve skiltet er tilbage.

Den ætsede fordybning har her fået rød maling og det begynder at ligne et skilt. Det gør ikke noget at der kommer lidt maling på toppene, det kan være svært at undgå, det er nemt at slibe af når malingen er tør. Læg et stykke fint sandpapir fladt på bordet, vend forsiden af skiltet ned mod papiret og kør det frem og tilbage nogle gange med en finger, så får man en skarp overgang mellem maling og metal.
Nu skal det overflødige metal rundt om rammen bare klippes/files væk, så kun selve skiltet er tilbage.

Her ses det færdige resultat. Det store skilt (11x16 mm) er af messing. De små skilte (9x13 mm) er af kobber.

Her ses det færdige resultat.
Det store skilt (11 x 16 mm) er af messing.
De små skilte (9 x 13 mm) er af kobber.